X
GO

Nieuws

Galileo is vandaag live – donderdag 15 december
december 2016

Galileo heeft nu 18 operationele satellieten in een baan om de aarde, die samen plaatsbepaling met de beloofde hoge nauwkeurigheid leveren. In eerste instantie zijn de signalen soms nog een beetje zwak, maar door de aanvulling met het GPS systeem van het Amerikaanse ministerie van defensie is dit geen probleem. Volgens het European Space Agency (ESA) moet Galileo geheel operationeel zijn in 2020, waarbij tijd en positie met een ongekende nauwkeurigheid geleverd wordt. Eenmaal voltooid zal het systeem bestaan uit 24 operationele satellieten (30 in totaal) inclusief grond infrastructuur voor het leveren van plaatsbepaling en tijd.


Afbeelding ESA

Europa’s Galileo satelliet navigatie systeem belooft de Amerikaanse en Russische systemen te overtreffen. Ook maakt het Europa onafhankelijk van de twee huidige militaire systemen – GPS en Rusland’s GLONASS. Beide systemen bieden namelijk geen garantie voor een ononderbroken nauwkeurige dienst. Galileo is wel compatibel met deze systemen, maar ook volledig autonoom.

Navigatie satellieten werken met behulp van ultra-nauwkeurige klokken. De satellieten zenden hun tijd en positie via radiogolven naar de aarde. De zeer hoge nauwkeurigheid van het Galileo systeem is onder andere het resultaat van de meest nauwkeurige atoomklokken die tot nu toe zijn gebruikt voor een navigatiesysteem. De atoomklok in elke satelliet heeft een afwijking van maximaal één seconde in de drie miljoen jaar. Een klokfout van een miljardste van een seconde in een navigatie systeem kan resulteren in een onjuiste positionering tot 30 centimeter (12 inch).

Galileo heeft ook meer satellieten (dan GPS of GLONASS) en met betere signalen die ook nog eens meer informatie dragen. Met deze specificaties zal Galileo’s gratis dienst in staat zijn om posities te leveren tot op een meter nauwkeurig. Ter vergelijking: GPS en GLONASS leveren een nauwkeurigheid van maximaal een aantal meters. De signaal sterkte van Galileo is groter waardoor de ontvangst minder snel zal wegvallen zoals in verkeerstunnels en op wegen waar hoge gebouwen nu de signalen afschermen. Galileo heeft ook een betaalde dienst die klanten in staat zal stellen om locaties nog nauwkeuriger vast te stellen, tot op centimeters nauwkeurig. Overheden krijgen toegang tot een versleutelde service voor crisissituaties.

Een andere belangrijke toegevoegde waarde van Galileo is dat deze satellieten ook signalen van noodzenders kunnen ontvangen en daarmee een persoon in nood kan lokaliseren en zijn positie kan doorgeven aan de hulpdiensten. Met Galileo’s SAR dienst is de opsporingstijd teruggebracht tot 10 minuten en is de lokalisatie teruggebracht tot minder dan 5 kilometer.

Bron EverythingRF