X
GO

Nieuws

Geslaagd ICC Congres 2015: “3D’s in a Day“
juni 2015


Het ICC kijkt terug op een goed bezocht congres met een diversiteit aan thema’s: verrassende toepassingen, decentralisaties en de derde dimensie in geo-informatie. Het Informatie & Coordinatie Centrum "Regio Schiphol Bevlogen" (ICC) is een samenwerking door en voor overheidsorganisaties voor het betrouwbaar beschikken over actuele geo-informatie en de optimale inzet en gebruik van geo-informatie.


Op 28 mei 2015 heeft het ICC-congres plaatsgevonden in het Muziekcentrum voor de Omroep in Hilversum. Het congres werd geleid door de dagvoorzitter Ad van der Meer, manager Inwinning en Beheer Basisinformatie bij de gemeente Amsterdam. Alle aanwezigen werden verwelkomd door Daniël Siezenga, de voorzitter van de begeleidingsgroep van het ICC. Hij gaf kort de stand van zaken in het project verticale luchtfoto 2015. Verder gaf hij aan dat er binnenkort een sessie was om de ambities van het ICC te bespreken. Tot slot stond hij stil bij belang van het ICC voor gemeenten en de komende verlenging van het lidmaatschap van het ICC voor de periode 2015-2017. Aan het einde van het congres werd de nieuwe brochure met het aanmeldformulier meegegeven aan de aanwezige deelnemers. De afwezige deelnemers krijgen binnenkort de brochure met aanmeldformulier toegestuurd. 

Na het welkomstwoord ging het inhoudelijke programma van start. Het eerste deel stond in het thema van “Developments, ontwikkelingen en verrassende toepassingen”. In dit deel was er een presentatie door Jan Buijs van de afdeling Dierplaagbeheersing van de gemeente Amsterdam. Hij nam ons mee in de wereld
van de plaagdieren en liet zien hoe ze met behulp van onder andere beeldmateriaal in staat zijn om potentiële dierplaaglocaties in kaart te brengen. Het eerste deel werd afgesloten met een presentatie van Jolle Jelle de Vries van het bedrijf Geomaat B.V. over de praktische toepassing van laser-radarscanning en video-inwinning. Hij liet zien hoe zij al rijdend in staat zijn om de onderhoudsstaat van bijvoorbeeld de vangrails op de snelwegen te bepalen met behulp van een puntenwolk.

Het tweede deel stond in het teken van de 3 decentralisaties binnen het sociaal domein en de strategische rol van geo-informatie. De gemeente Nieuwegein begon dit deel met een presentatie waarin zij lieten zien hoe zij met verschillende apps medewerkers in he sociaal domein kunnen ondersteunen. Voorbeelden zijn: wonen in relatie tot zorg, potentiële bouwlocaties voor zorg, toegankelijkheid openbare ruimte.
De gemeente Almere legde in de presentatie de nadruk op het belang om de medewerkers in het sociaal domein op te zoeken. In Almere proberen ze door het gegevensspel de medewerkers te laten zien dat er voor veel vragen antwoorden zijn wanneer verschillende gegevensbestanden gecombineerd worden.

Na deze presentatie volgde een intermezzo met Satya Henkes van de gemeente Rotterdam. Zij nam de deelnemers op een ludieke wijze mee in de wereld van samenwerken door zich te baseren op tv-uitzendingen die zij die week gemist had. Na al de opgedane kennis was het tijd om alle informatie te verwerken onder het genot van een lunch.

Na de lunch begon het derde en laatste deel van het programma onder de titel ‘3 Dimensies, ruimtelijke tools en toepassing’. In dit deel nam Professor Jantien Stoter van de TU Delft de deelnemers mee in de wereld van 3D. Ze staat stil bij de mogelijkheden om 3D data te gebruiken in gemeenten. Zij gaf aan dat het relatief eenvoudig is om de BGT van 2D naar 3D om te bouwen. Hiervoor heeft Geonovum een toolkit op de website staan. De laatste spreker van het congres is Tamme van der Wal van AeroVision BV. Hij nam ons mee in de wereld van de drones en wat we daar wel en niet mee mogen. 



Al de presentaties gaven genoeg stof tot nadenken en bespreken. Tijdens de afsluitende borrel en een hapje konden de deelnemers en sprekers nog eens van gedachten wisselen en netwerken.
Het ICC kijkt terug op een goed bezocht congres met een diversiteit aan thema’s.